Cultureel

Samenwerking met de Openbare Bibliotheek van Kapellen
Onze schoolbib werkt al enkele jaren intensief en goed samen met de Openbare Bibliotheek van Kapellen.
Voor de leerlingen van de eerste graad stellen zij een collectie-op-maat samen. Deze boeken krijgen een plekje in de schoolbibliotheek en kunnen een heel schooljaar lang worden ontleend. Een aantal leerlingen van de eerste graad neemt ook jaarlijks deel aan de Kinder- en jeugdjury Vlaanderen. De boeken die zij hiervoor lezen, worden eveneens beschikbaar gesteld door de bib.
Voor de leerlingen van de eerste graad kunnen we altijd rekenen op een leencollectie-op-maat, die we een schooljaar lang mogen ontlenen.
Elk schooljaar organiseert onze schoolbib ook 2 leesgroepen voor de Kinder- en Jeugdjury Vlaanderen. Leerlingen uit alle graden kunnen zich hiervoor inschrijven en engageren zich dan als jurylid bij de beoordeling van 8 jeugdboeken en Young-adult romans, die zij in een periode van 6 maanden moeten lezen. Deze boeken worden ook door de OBK aangeboden.
De leerlingen van de tweede graad brengen een bezoek aan de openbare bibliotheek, waar een medewerker hen leert hoe ze via hun smartphone de catalogus kunnen raadplegen. Daarna gaan ze via zoekopdrachten op verkenning en als afsluiter ontlenen ze een boek naar eigen keuze via hun klaskaart.
De leerlingen van de derde graad ontdekken in de klas welke romans hen aanspreken en controleren vervolgens de beschikbaarheid via de online catalogus. Tijdens het korte bibliotheekbezoek gaan ze dan op zoek naar hun favoriete boek dat ze ontlenen via de klaskaart. Vinden ze het moeilijk om te kiezen? Dan helpen de medewerkers hen door middel van gerichte vragen tot een juiste keuze te komen.

Theater- en filmvoorstellingen
Op onze school dragen we cultuur hoog in het vaandel. Daarom organiseren we, in samenwerking met het lokale Cultureel Centrum, voor alle leerlingen minstens één film- en één theatervoorstelling per schooljaar. Deze voorstellingen gaan door in de hypermoderne theaterzaal ‘Lux’ in Kapellen.
Sommige voorstellingen kaderen binnen een project (cyberpesten, verslaving) of een lessenreeks (In Flanders Fields) en alle genres komen aan bod (theater, musical, dans). Bij de keuze van de stukken wordt natuurlijk rekening gehouden met de leeftijd van de leerlingen en hun leefwereld. Daarnaast staat de kwaliteit van de voorstelling voorop. Tijdens de lessen worden de voorstellingen technisch en inhoudelijk besproken.

Parijs (3de jaar)
Parijs is geen stad, het is een kleur. Het wit van de Sacré Coeur, het zilver van de Opéra Bastille, het goud-groen van de ’s avonds verlichte Eiffeltoren… Deze kleuren exploreren wij met alle leerlingen van het derde jaar tijdens een tweedaagse excursie, voorafgegaan door een projectweek over Parijs. We bezoeken de hoogtepunten van de lichtstad en bekijken deze ‘s avonds vanop de Seine. Onze leerlingen oefenen actief hun Frans bij een interview op La Defense. Zo ervaren ze van dichtbij de Franse cultuur en sfeer. Parijs is nostalgie. Heimwee naar het Parijs waarvan je nog een vleugje terugvindt in de boekenstalletjes aan de kaden van de Seine. Nostalgie die wij proeven tijdens de avondlijke boottocht op de slagader van Parijs. Parijs is een geur. Die van koffie en versgebakken baguettes of croissants au beurre tijdens het Frans ontbijt op hotel. Of het zelf kopen van hun middagmaal op de openbare markt, ook dat is een ervaring voor onze leerlingen. Parijs is heimwee. Drang naar een excursie die veel te kort leek en te snel voorbij …

Canterbury – Dover (4de jaar)
Onze vierde jaren maken tijdens het derde trimester een tweedaagse reis naar Dover en Canterbury. Het doel van deze uitstap is op verkenning gaan en ondervinden wat de Engelse cultuur te bieden heeft. Om deze kennismaking tot een leerzaam initiatief uit te bouwen, wordt dit project ondersteund en in de klas voorbereid vanuit de verschillende algemene vakken waaronder aardrijkskunde en geschiedenis. Het is de bedoeling dat de leerlingen niet enkel een aantal vakgebonden leerinhouden verwerven, maar tevens een reeks vakoverschrijdende vaardigheden en attitudes inoefenen (sociale vaardigheden, burgerzin, leren leren). Hiervoor wordt een zekere vorm van samenwerking tussen de leerlingen verwacht, zowel tijdens de begeleidende lessen die aan dit project voorafgaan, als tijdens de eigenlijke uitstap.

Eindejaarsreis (6de jaar)
Ieder schooljaar is er de laatste week voor de paasvakantie de eindejaarsreis voor onze zesde jaren. We kiezen voor een korte maar krachtige rondreis door Noord-Italië. Naast de culturele ervaring die de leerlingen hierbij opdoen, bevordert deze reis de vriendschapsbanden en de goede relaties tussen leerlingen en leerkrachten.
